Чи можна мамі, що годує фруктозу?

Раціон жінок, які годують своїх малюків грудьми, повинен бути повноцінним, безпечним, калорійним. Строго дотримуватися рекомендацій фахівців по грудному вигодовуванню повинні ті матусі, які схильні до алергії, мають хронічні захворювання або цукровий діабет. Що ж слід знати лактирующим жінкам про включення в раціон фруктози? У чому її переваги і недоліки?

Корисні властивості фруктози

Вона широко використовується як замінник цукру і являє собою моносахарид. Міститься він в меді, ягодах і фруктах. Фруктоза в 1,7 рази солодше сахарози, але на третину менше калорійна. Вона розщеплюється в печінці, не підвищуючи в крові рівень цукру.

Ця речовина в кулінарії використовується для виробництва дієтичних солодощів, наприклад, шоколаду, цукерок, випічки. Фруктоза має консервуючу властивість, тому відмінно підходить для приготування заготовок на зиму – повидла, джему та варення.

Нагадаємо, що годуючим жінкам необхідно чітко дотримуватися дієти. Її строгість залежить від віку малюка, зрілості його системи травлення, схильність до алергії.

Коли з їжі мами цукор потрапляє в грудне молоко, то його надлишок може викликати в організмі немовляти бродіння, здуття, підвищене газоутворення, порушувати роботу ендокринної системи і руйнувати емаль молочних зубів.

Тому лактирующим жінкам і рекомендують обмежувати вживання солодких ласощів і продуктів, які містять цукор. Але і штучні підсолоджувачі, цукрозамінники такої категорії наших споживачів теж протипоказані. Адже бувають токсичними, нерідко викликають алергію, негативно впливають на розвиток дитини. А натуральна фруктоза – найбезпечніший цукрозамінник. І коли мамі, що годує дуже захочеться солодкого, то найкращим варіантом буде варення на фруктозі. Додаючи в тісто цей замінник цукру, можна отримати більш м’яку і пишну випічку. Фруктоза має ще одну корисну властивість. Вона підсилює аромати страв, роблячи їх більш апетитними.

Фруктоза насичує організм енергією, підвищує стійкість до розумових навантажень, знижує стомлюваність, робить людину фізично витривалим. Якщо використовувати цей моносахарид замість цукру, то легше буде зняти нервову напругу, а також нормалізувати стан нервової системи в післяпологовий період.

Не менш важливо і те, що при розщепленні фруктози інсуліну не задіюється. Заміна цією речовиною цукру знижує навантаження на підшлункову залозу. Це, в свою чергу, нормалізує вуглеводний обмін в організмі.

Ще однією перевагою моносахарида є відсутність негативного впливу на емаль зубів.

У чому небезпека фруктози при лактації?

Крім великої кількості корисних властивостей, у фруктози є і свої «мінуси». Вона є хорошим цукрозамінників для лактуючих жінок, бажаючих привести в порядок фігуру і скинути зайву вагу. Але як раз фруктоза може посприяти ожиріння, якщо жінка буде зловживати тими продуктами, в яких вона міститься. Адже метаболізм моносахариду відбувається в печінці. Незатребувані вуглеводи при цьому перетворюються в жирні кислоти, потім потрапляють в кров і в жирові тканини організму. Ось чому продукти на фруктозі не рекомендується включати до складу дієти для схуднення. А ще жінки-годувальниці повинні враховувати, що надлишок жирних кислот в крові викликає порушення роботи серцево-судинної системи. Зловживати моносахаридом не повинні навіть жінки з міцним здоров’ям. На думку дієтологів, шкідливо і регулярне вживання свіжих соків, адже в них відсутня груба клітковина, а вона уповільнює розщеплення вуглеводів, і кровотік насичується «ударною дозою» продуктів переробки фруктози.

Ось чому ласощі, приготовані на моносахариди, в період грудного вигодовування можна вживати зрідка і в невеликій кількості. Від соків годуючим мамам краще зовсім відмовитися, віддаючи перевагу свіжим ягодам і фруктам. Хорошим і корисним напоєм для лактирующей жінки стане неконцентрований компот із солодких фруктів, зварений без додавання цукру.

Варто врахувати і ще один важливий момент. При вживанні цього цукрозамінника мозок буде довше отримувати сигнал про насичення.