Чи можна їсти зелень при грудному вигодовуванні?

Чи можна їсти зелень при грудному вигодовуванні? Цим питанням задається кожна новоспечена матуся, що стежить за своїм харчуванням. Як поповнити запаси вітамінів і корисних мікроелементів в організмі в період лактації? Адже будь-який неправильний продукт, з’їдений навіть в невеликій кількості, може викликати розлад травлення у дитини. Давайте розберемося, які види зелені можна вживати при грудному вигодовуванні, а які краще залишити на потім.

Всім давно відомо, що великим джерелом вітамінів, мінералів та інших корисних елементів є зелень. Вона також містить достатню кількість клітковини. Запашні трави допомагають урізноманітнити страви з раціону годуючої мами. Вони додадуть їм особливий смак і аромат. Петрушка, цибуля, салатні листя і селера не тільки поповнять запас вітамінів, а й принесуть користь малюкові.

Однією з найбільш багатих на вітаміни серед запашних трав є петрушка. Нею можна приправити гарячі страви, супи. За вмістом вітаміну А вона випереджає морква, яку можна вживати при грудному вигодовуванні. Залізо, магній, калій, вітаміни групи В, аскорбінова і фолієва кислота, а також кератин – речовини, якими петрушка здатна збагатити виснажуються від вагітності організм. Також її можна використовувати в якості стимулятора лактації. З цією метою зелень рекомендується вживати двома способами. Перший – у вигляді настою, другий – в сирому вигляді. Продукт можна застосовувати в їжу як приправу за годину до годування малюка. А настій ви зможете приготувати за наступним рецептом. Одну столову ложку свіжої зелені заварюють склянкою окропу і настоюють протягом півгодини. Потім настій рекомендується процідити. Вживати за 30 хвилин до годування.

Не менш корисним в період лактації вважається цибулю. Застосовувати для приготування страв його можна в будь-якому вигляді. Свіжий, сушений або заморожений, він прекрасно поповнить запаси вітамінів в організмі. Регулярно вживаючи цибулю в будь-якому вигляді, молода мама підтримує не тільки свою імунну систему, а й піклується про здоров’я малюка. Що містяться в продукті корисні мікроелементи, а також фітонциди підвищують опір організму до інфекцій, і вірусам в тому числі.

Не менш корисними вважаються для годуючих листя салату. Зелень багата клітковиною, тому її навіть рекомендують вживати для нормалізації стільця. Вона містить багато корисних елементів і вітамінів. Регулярним вживанням салату в їжу можна підвищити імунітет дитини.

Наступною ароматної травою, що підвищує лактацію, визнаний селера. У цього продукту корисна не тільки зелень, але також коренеплоди. Ним можна приправляти перші і другі страви, готувати коктейлі з його використанням. Вміщені в селері речовини здатні допомогти при циститі.

Не менш важливим в раціоні годуючої мами є часник. Існує думка, що і цибуля, і часник можуть значно погіршити смакові якості молока, надавши йому гіркоти. Це не зовсім так. Так, дійсно, ці продукти змінюють смак молока, але не настільки. Вміщені в них корисні речовини допомагають організму боротися з різними інфекціями.

Кращими з городньої зелені, здатними підвищити лактацію, є аніс і кріп. Заварюючи і регулярно вживаючи з них чай, ви можете добитися підвищення вироблення молока. Ще ця зелень прекрасно діє на кишечник, усуває кольки і допомагає боротися з газами. Кроповий чай або воду дають навіть маленьким діткам при здутті. Він покращує травлення і знімає спазм кишечника. За рахунок ефірних масел в своєму складі аніс і кріп благотворно діють на нервову систему, заспокоюють, борються з мігренню, безсонням. Однак приймати екстракт кропу при грудному вигодовуванні не рекомендується.

Вважається також, що м’ята здатна підвищити лактацію. Але це не зовсім так. Так, після першого прийому м’ятного чаю можна помітити збільшення обсягу молока в грудях, але потім вона діє протилежно. Якщо ви дуже любите м’ятний чай, то краще потерпіти для блага дитини.

Вся перерахована вище зелень, а саме петрушка, цибуля, часник, аніс, селера, салат, вважається гіпоалергенної і в більшості випадків підходить для вживання і мамам, і малюкам. Але не варто забувати про індивідуальної чутливості до продуктів. Всім жінкам, що годують матусям настійно рекомендується завести щоденник по харчуванню. У нього потрібно записувати вжиті продукти і реакцію малюка на них. У разі несумісності який-небудь зелені з організмом малюка слід відстрочити її введення в раціон. Можливо, маленький організм ще не почав виробляти ферменти для перетравлення містяться в даному продукті речовин.

Здоров’я вам і вашим діткам!