Чи можна їсти вівсяну кашу при грудному вигодовуванні?

Після народження первістка кожна матуся задається питанням, що ж їй можна їсти без побоювання нашкодити дитині? Хвилювання її зрозумілі, але не все так страшно, як може здатися на перший погляд. Принцип харчування годуючої матусі такий же, як і при звичайному здоровому харчуванні: раціон повинен бути продумано збалансованим, що включає в себе основні групи необхідних для організму речовин: білки, вуглеводи, жири. Крім того, меню повинно включати в себе страви і продукти з високим вмістом в них вітамінів і мікроелементів, які необхідні як для зростання і розвитку малюка, так і для відновлення після вагітності і пологів самої жінки.

Ми вже писали про те, які каші можна вживати мамі, що годує, і розповідали про те, які крупи ніж корисні. Сьогодні ж ми зупинимо свій пильний погляд на вівсянці і поговоримо про неї більш детально.

Чим корисна вівсянка?

Злакові, і вівсянка в тому числі, дуже корисні для нашого травлення, так як в них містяться вітаміни і мікроелементи. Для жінки, виносила і народила дитинку, всі ці речовини дуже потрібні. Ну, а те, що корисно зараз матусі, корисно буде і її дитині, адже це забезпечить йому смачне і ситне молочко, яке дозволить йому добре, правильно і швидко розвиватися.

Вівсяну кашу варять з вівса або вівсяних пластівців (геркулес або екстра). Овес містить вітаміни А, В1, В2, В5, С, Е, К і мікроелементи – кальцій, магній, марганець, мідь, калій, натрій, нікель, залізо, йод, сірку, фосфор, фтор, цинк (всі ці речовини надзвичайно важливі для малюка). Крім того, злак відрізняється підвищеним вмістом клітковини, що благотворно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту.

Вівсяна каша очищає і виводить з організму накопичені шлаки і токсини, зміцнює імунітет, корисна для травлення. Тим, хто страждає на цукровий діабет жінкам вівсянка допоможе нормалізувати рівень цукру в крові. Що міститься в вівсі кальцій підтримає в здоровому стані зуби і кістки, а инозитол очистить від холестеринових бляшок. Регулярне вживання вівсянки знижує ризик серцево-судинних і ендокринних захворювань. Лікарі стверджують, що ця каша допомагає навіть впоратися зі стресом і при регулярному вживанні збільшує лактацію у годуючих мам.

Вівсяні пластівці вбережуть від набору зайвої ваги, так як в них містяться повільні вуглеводи, які, на відміну від швидких, довше засвоюються організмом, створюючи в шлунку відчуття ситості і знижуючи тягу до борошняного і солодощів.

Однак людям, що страждають серцевою і нирковою недостатністю, а також які мають алергію на глютен, або доведеться виключити вівсянку з раціону зовсім, або вживати її вкрай рідко і в дуже обмеженій кількості.

Яку вибрати?

Полиці наших магазинів рясніють різнобарвними коробками і пакетами з вівсянкою і, здавалося б, яка різниця? Бери першу вподобану з них – і вари собі! Але немає, мамі, що годує потрібен якісний і корисний продукт, і ми допоможемо зорієнтуватися, що краще вибрати:

  • Цілісні зерна вівса вважаються найкориснішими і вітамінними. Звичайно, каша з непідготовлених зерен готується довше, однак користі від неї більше, і результат перевершить всі очікування.
  • Вівсяні пластівці типу «Геркулес» або «Екстра», як правило, проходять кілька ступенів обробки (тому можуть мати поруч з назвою «номер», наприклад, екстра-1, екстра-2, екстра-3). Цифра індексу позначає щільність структури обробленого зерна:
  1. – більш щільна, такі пластівці варяться приблизно 15 хвилин;
  2. – містить в собі більш дрібні пластини, виготовлені з злегка подроблённой крупи, варяться вони 8-10 хвилин;
  3. – найтонші і ніжні пластинки (рекомендовані для дітей дошкільного віку та людей, які страждають хворобами шлунка), вони вже оброблені паром, і їх практично не потрібно варити, достатньо залити гарячою водою або молоком – і через 5 хвилин каша готова. У пачці такі пластівці виглядають об’ємно, тому продукт незнайомих (неперевірених) торгових марок слід перевіряти на предмет недовеса.

Вибравши упаковку з пластівцями, перевірте її цілісність і герметичність (крупа повинна бути розфасована в пакети з добре запаяними краями, щоб волога не проникала всередину і не могла зіпсувати продукт), а потім перевірте дату виготовлення і термін придатності.

Як приготувати вівсянку?

Перед приготуванням крупу слід перевірити: висипати трохи вівсянки на аркуш білого паперу або тарілку без орнаменту і оцінити сухість, крихкість, однорідність кольору (кремовий з природним білим нальотом) і відсутність неприємного запаху (наприклад, затхлості, прілого). Якщо крупа відповідає всім вимогам, то можна приступати до готування.

Протягом перших трьох місяців після пологів лікарі рекомендують будь-яку кашу варити на воді.

Кулінари рекомендують непідготовлені зерна (якщо це не пластівці типу геркулес) перед варінням замочувати в холодній воді на кілька годин: по-перше, це полегшить і набагато прискорить процес варіння, а по-друге, допоможе виявити можливих шкідників (вони спливуть на поверхню води) . Якщо при промиванні зерна або при його замочуванні на поверхню води спливли жучки або харчова моль, то краще утриматися від вживання його в їжу.

Кулінари рекомендують промивати і вівсяні пластівці: 1-2-разове короткочасне замочування в холодній воді не зашкодить їм, а ось виявити можливих шкідників точно допоможе.

Як вводити вівсянку в раціон матусі?

Якщо до пологів у вас не було проблем при вживанні вівсянки, то навряд чи вони з’явиться і тепер, однак після першого вживання каші (або іншого виробу, до складу якого входить вівсянка) слід поспостерігати протягом 1-2 днів за реакцією малюка, а тому :

  1. Вводите вівсянку в своє меню невеликими порціями (50 г на добу), поступово збільшуючи добову норму до 100-150 г.
  2. Постарайтеся солити і підсолоджувати кашу по мінімуму або обходитесь замість солі і цукру овочами і фруктами.
  3. Як би ви не страждали від нестачі часу, не вживайте вівсянку швидкого приготування (звичайні геркулес або пластівці екстра готуються практично так само швидко, як і каша з пакетика!), Адже в їх склад часто входять підсилювачі смаку, стабілізатори та консерванти, а це шкідливо не тільки малюкові, але і матусі.
  4. Постарайтеся вживати свежеприготовленную кашу, щоб її не довелося розігрівати, а тому готуйте кашу безпосередньо перед їжею.
  5. Важливо: якщо після вживання матусею вівсянки у малюка раптом виникла алергія, то, можливо, це і не саму вівсянку, а на добавку до неї (спробуйте іншим разом кашу без добавок); якщо алергія у грудничка виникла на кашу без добавок, то, можливо, у нього непереносимість глютену, і тоді від вівсянки доведеться відмовитися на весь час грудного вигодовування.

Порція вівсянки на сніданок – це швидко, корисно і смачно.

Будьте здорові і приємного вам апетиту!