Чи можна їсти тушковану капусту при грудному вигодовуванні?

Щастя материнства – це безліч клопотів, сумнівів, переживань, питань. Стосуються вони і раціону годуючої мами. Адже кожна відповідальна жінка готова йти на будь-які обмеження в харчуванні, аби малюк спав спокійно і не страждав коліками. При грудному вигодовуванні у новоспечених матусь виникає багато питань з приводу безпеки вживання звичних страв. Наприклад, багато хто цікавиться, чи можна їсти капусту в тушкованому вигляді? Чи не зашкодить вона дитині?

Про користь капусти

Почнемо з того, що сортів цього цінного овоча існує чимало. Але частіше за інших ми звикли вживати саме білокачанну капусту. Рідше їмо кольорову, брокколі, пекінську, брюссельську. Всі перераховані сорти доступні круглий рік. Вони корисні і поживні. Цінність продукту в тому, що він належить до категорії низькокалорійних, дієтичних. У капусті багато клітковини, що дозволяє швидко насичуватися і при цьому не поправлятися. Також користь капусти в тому, що в її складі є багато корисних компонентів. Це вітаміни А, С, Е, РР, В1, В6, В2. Мікроелементи в складі овочу – це мідь, магній, фосфор, калій, кальцій, цинк, фтор. Однак нагадаємо, що при термічній обробці, тим більш тривалою, більшість цінних складових овоча руйнується.

Користь капусти в тому, що вона запобігає запори, допомагає підтримувати здоров’я зубів і виводити токсини.

Згідно з науковими дослідженнями, в сирої капусти немає речовин, які можуть принести дитині шкоду. Але досвід багатьох жінок, що годують свідчить про те, що капуста викликає підвищене газоутворення у мами. Це передається і малюкові. Дитина після вживання матусею свіжої капусти часто страждає від кольок. Тому не варто захоплюватися корисним дієтичним продуктом. Краще в перший місяць-два після пологів його взагалі не вживати.

Лактація і тушкована капуста

Отже, нагадаємо, що в тушкованому вигляді корисні компоненти продукту руйнуються. Це означає, що його користь істотно зменшується. Якщо говорити про шкоду страви, то є кілька нюансів. Багато адже залежить від приготування та складу. При гасінні традиційними компонентами страви є м’ясо і томат. Що стосується першого, то зазвичай з капустою поєднують свинину. А це жирне м’ясо, яке у крихти може викликати діарею, порушення стільця. Та й томат – небезпечний продукт, якщо він куплений. У ньому багато загусники, ароматизаторів і стабілізаторів. Всі ці речовини принесуть дитині тільки шкоду. Тому для мами при грудному вигодовуванні капусту бажано гасити з домашнім томатом або свіжими помідорами. Свинину краще замінити яловичиною або телятиною – таке м’ясо менш жирне. А можна взагалі готувати тушковану капусту без м’яса, додаючи лише цибуля, помідори, морква, болгарський перець, зелень і мінімальна кількість рослинного масла. Тоді страва дійсно вийде дієтичним. Але і його годують груддю, повинні вживати в розумних межах.

Перший раз тушковану капусту потрібно вводити в меню після виконання дитині трьох місяців. До цього періоду травна система малюка ще дуже слабка. Животик дитини чуйно реагує на небезпечні продукти, здатні викликати газоутворення, здуття. Тому поступовість – головний принцип введення будь-яких нових страв в раціон годуючої матусі. Якщо після вживання жінкою невеликої порції тушкованої капусти малюк після годування грудьми буде вести себе неспокійно, підтискати ніжки, плакати, значить, від цього блюда треба тимчасово відмовитися. Реакцію крихти потрібно відстежувати протягом доби. Може бути так, що коліки дадуть про себе знати вночі.

Про інших видах капусти при лактації

Деякі мами на форумах рекомендують не їсти тушковану капусту, поки малюку не виповниться 6 місяців. Те ж саме стосується і квашеної – вона викликає підвищене газоутворення. Це досить агресивний продукт, і реакція незміцнілого дитячого організму на нього в більшості випадків буває негативною. Адже в ньому присутні бактерії, що викликають бродіння, кислота, гострі спеції. Не годиться така капуста і для гасіння, навіть якщо її попередньо гарненько вимочити.

Що стосується морської, то і її вживання викликає сумніви. Адже, по суті, це морепродукт, особливий вид водоростей, а не овочева культура. Продукти моря, як відомо, належать до категорії алергенних.