Чи можна їсти цибулю при грудному вигодовуванні?

Можливість годувати дитину грудьми – велике щастя. Але разом з тим виникає чимало складнощів. Особливо, коли це – перша дитина. Молода мама просто не знає всіх тонкощів правильного вигодовування. До того ж, жінку охоплює страх і паніка – все вірно вона робить, адже кожна мріє дати своєму малюкові найкраще.

Щоб грудне молоко було ідеальним, необхідно повноцінно і правильно харчуватися. І багато впевнені, що при грудному вигодовуванні від більшості продуктів слід відмовитися, зокрема і від корисного лука. Але чи так це?

Краще їсти з ранку

Коли народжується дитина, молодим мамам часто говорять про те, що слід дотримуватися дієти і харчуватися тільки правильними і нейтральними продуктами. І лякають: якщо вживати «шкідливу» їжу, то у немовляти буде алергія, коліки, пронос або, навпаки, запор.

У список заборонених продуктів часто потрапляють бобові культури, цибулю ріпчасту і зелену, часник, капуста, свіжий хліб. Вже давно доведено, що ніякої особливої ??дієти мамі не потрібно дотримуватися. При грудному вигодовуванні можна і потрібно їсти те, що подобається, в рамках здорового глузду. Тим більше такий корисний продукт, як цибуля.

Фахівці з грудного вигодовування стверджують: коли молода мама їсть цибулю, то він ні в якому разі не зашкодить дитині. І лише тільки в найперші дні після народження крихітки експерти рекомендують почекати з вживанням сирої цибулі. У цей період його необхідно піддавати термічній обробці: додавати в суп або борщ, пасерувати, тушкувати, запікати в духовці з картоплею, морквою.

Такі страви, в яких міститься цей корисний овоч, жінці краще їсти з ранку. Адже протягом дня вона зможе чітко простежити за реакцією крихти. Якщо все добре, то через кілька днів можна їсти цей продукт в сирому вигляді. Однозначно ясно, що зловживати даними овочем не варто, адже все має бути в міру.

Практика доводить, що в більшості випадків діти не реагують погано, тим більше якщо мама їла цибулю і під час вагітності – отже, організм малюка вже звик до нього. До того ж, жінкам варто пам’ятати про те, що існує таке негласне правило: дитина краще їсть ті продукти, які їла мама під час вагітності та в період грудного вигодовування.

Чи стане молоко гірким?

Часто мами, а особливо бабусі, говорять про те, що вживання цибулі в їжу провокує зміну смаку грудного молока, і призводять порівняння з коров’ячим. Адже принцип освіти молока у цих тварин аналогічний з його виробленням в жіночому організмі. Доведено, що коров’яче молоко може відрізнятися на смак, коли тварина є багато цибулі або ж гірких трав. Але такі відмінності мінімальні і ніяк не впливають бажання теляти смоктати мамине вим’я.

Тому, керуючись здоровим глуздом, однозначно можна зрозуміти, що з’їдена годує мамою головка цибулі в день радикально не змінить смак молочка. І немовля з задоволенням буде смоктати груди.

Разом з тим, деякі молоді мами продовжують наполягати на тому, що дитина відмовляється від грудей, і причина тому – гірке молоко, адже жінка напередодні їла цибулю. Але це все – міф. Насправді дітки, особливо в перші місяці життя, можуть не хотіти брати груди зовсім з інших причин, а саме – через кишкових кольок, головних болів, різних страхів, яких у них більш ніж достатньо.

Лук допоможе від запорів

Тому однозначно, що такий доступний овоч, як цибуля, просто необхідний в раціоні вагітної і годуючої жінки. Відомо, що саме цей продукт містить більшість вітамінів і мікроелементів, а саме вітаміни В, С, Е, каротин, калій, фітонциди і безліч інших. Поживний продукт допоможе заповнити втрату необхідних речовин, додасть сил і енергії, яких не вистачає виснаженому організму жінки, що народила.

Особливо ріпчасту або зелену цибулю необхідний в холодну пору року, адже він ще допомагає протистояти вірусам. Крім того, цей незамінний продукт позитивно впливає на моторику кишечника, що дозволяє запобігти запори, які часто виникають у немовлят на грудному вигодовуванні і у самих молодих матусь. Варто звернути увагу і на те, що цибуля не впливає на газоутворення і травлення в організмі крихти і дуже рідко стає причиною алергічних реакцій.