Чи можна їсти сир при грудному вигодовуванні?

Серед молочних продуктів він є улюбленими ласощами багатьох жінок. Насичений кальцієм продукт корисний для дорослих і дітей. Він багатий білком, необхідним для зростаючих організмів. А чи дозволений він годуючим мамам? Що треба знати про його корисні властивості і правильному вживанні при лактації?

Про склад і користь продукту

Сир як продукт переробки молока має масу корисних якостей:

  1. Поліпшення травлення, позитивний вплив на роботу кишечника.
  2. Нормалізація кровотворення і руху лімфи.
  3. Підвищення імунітету і вироблення енергії.
  4. Зміцнення опорно-рухового апарату.
  5. Зниження ризику виникнення туберкульозу, цукрового діабету.
  6. Забезпечення зростання волосся і нігтів, їх фортеці.
  7. Стабілізація водного балансу в організмі.

Вищевказані корисні якості молочного продукту досягаються завдяки його багатому складу. Сир насичений вітаміном В9 (фолієва кислота) – його в 100 грамах продукту міститься 19 мкг. Є в ньому аскорбінова кислота (2,8 мг на 100 грамів), що формує імунітет і нормалізує згортання крові. Компонентами сиру є також вітаміни А, РР, В6, В2, В1, В12, Є. Що стосується мінерального складу, то в ньому містяться залізо, кальцій, марганець, калій, цинк. Сир – рекордсмен серед молочних продуктів за вмістом фосфору (540 мг в 100 грамах), натрію (860 мг), магнію (50 мг).

Варто відзначити, що тверді сорти сиру дозрівають 4-8 місяців. Вони для людського організму корисніше, ніж копчені та плавлені. Розсільні сорти відрізняються солонуватий. Вони виготовляються з овечого, козячого та коров’ячого молока.

Сир і лактація

Виходячи з насиченості продукту кальцієм та іншими корисними речовинами, вводити його в меню годуючої жінки можна. Однак робити це треба обережно і поступово. Необхідно враховувати, що вміст жиру в продукті може бути від 10 до 60%. Сир твердих сортів калорійний.

В принципі, цей молочний продукт не належить до категорії алергенних, тому у малюка шкірних реакцій викликати не може. І все ж, варто при грудному вигодовуванні вводити його в раціон поступово. Спробуйте з’їсти невеликий шматочок продукту (20-30 грамів) в обідній час. За реакцією крихти спостерігайте протягом доби. Якщо стілець не змінився, кольки відсутні, малюк спокійний, тоді можна збільшити порцію продукту на наступний раз до 40 грамів. А коли мама помітила, що дитя відчуває дискомфорт, підтискає ніжки, стілець став рідше, то варто на місяць забути про корисному продукті. Повторюючи спробу введення його в своє меню, жінка повинна вибрати сир менш жирний і вжити його не більше 20 грамів.

Фахівці з грудного вигодовування радять годуючим мамам вибирати ропні види сиру з овечого та козячого молока. Адже незбиране коров’яче молоко при лактації часом викликає алергію у немовлят. Підійде сир Рікотта, жирність якого становить 10%. Можна спробувати і трохи Бринзи. Педіатри кажуть, що з раннього дитинства дитя повинне звикати до різноманітності смаків – солоного, солодкого, кислого, гострого. І знайомить з ними якраз материнське молоко, його присмак.

Фета – продукт з козячого молока. Він рекомендується лактирующим жінкам, оскільки за смаком нагадує сир, який є одним з найбільш корисних продуктів в харчуванні годуючої мами. Їй на ранньому етапі життя малюка (хоча б до трьох місяців) треба вибирати не надто жирні сорти.

Варто врахувати, що цей продукт має ряд обмежень у вживанні при лактації. Його не рекомендується вводити в меню при гастриті, гіпертонії, виразці. Занадто солоні види можуть викликати затримку рідини в організмі, а це негативно впливає на вироблення грудного молока. При лактації не можна вживати сири з добавками грибів, шинки, спецій. Забороняються і продукти з цвіллю -ні можуть викликати діарею.

Рекомендована кількість сиру в меню годуючої жінки не повинно перевищувати 50-60 грамів на добу.

Щоб зробити раціон більш різноманітним, цей продукт можна поєднувати з іншими. Наприклад, можна запікати овочі або м’ясо в духовці, в кінці посипаючи їх сиром. Він додасть оригінальний смак і овочевих салатів – в цьому випадку рекомендується додавати його в натертому вигляді.