Чи можна їсти сочевицю при грудному вигодовуванні?

Коли жінка повертається з малюком з пологового будинку додому, у неї виникає багато питань з приводу раціону харчування. Що можна вживати без побоювання? До яких продуктів в меню треба ставитися з обережністю? Чи безпечна при грудному вигодовуванні сочевиця? Спробуємо розібратися.

Про склад і користь продукту

Сочевиця як представник бобових на третину складається з білка. Її люблять замість м’яса включати в свій раціон вегетаріанці. Вона в своєму складі містить амінокислоти, в числі яких изолейцин. Ця речовина не виробляється людським організмом, надходить тільки з їжею. У числі амінокислот сочевиці входить лізин, дефіцит якого може приводити до стану імунодефіциту.

Користь сочевиці для жінок складається і в тому, що в ній містяться ізофлавони – речовини, службовці профілактикою раку молочної залози. Також в цьому продукті високий вміст заліза. Тому наявність сочевиці в раціоні служить відмінною профілактикою залізодефіцитної анемії. Вона, до речі, вельми поширена в середовищі дітей і мам, що годують.

Насиченість сочевиці клітковиною допомагає виводити токсини і шлаки, знижувати цукор і холестерин в крові. Це приносить користь всім категоріям споживачів.

Дієтологи рекомендують включити сочевицю в меню жінкам ще на стадії вагітності, тому що вона багата фолієвою кислотою. Для годуючих мам і інших її поціновувачів сочевиця дуже корисна як профілактичний засіб при серцево-судинних захворюваннях, коліті, цукровому діабеті.

Сочевиця живильна, при цьому низькокалорійна, містить мало жирів. Включення її в раціон годуючої матусі забезпечить організм вітамінами, іншими корисними речовинами, сприятиме збереженню фігури в нормі.

Як бачимо, продукт надзвичайно корисний, проте не всім жінкам можна його вживати. Високий вміст в ньому клітковини робить його небажаним частим гостем в меню тих, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Уникати сочевиці в раціоні рекомендується і при подагрі, захворюваннях суглобів, дискінезії жовчних шляхів.

Занадто велика порція страв з сочевиці може привести до метеоризму. Таке явище вкрай небажано для годуючої мами і її малюка.

Як вживати продукт

Будь-який вид бобових при грудному вигодовуванні може викликати у жінки здуття кишечника. Не виняток і сочевиця. Тому бажано, щоб в харчуванні жінки цей продукт не був новим, тобто щоб була вона знайома з ним ще до вагітності і в період виношування малюка. Якщо в той час таких неприємних проявів у неї не спостерігалося, то, можливо, і при лактації все буде в порядку.

Дієтологи настійно рекомендують цієї категорії жінок дотримуватися таких тимчасових і кількісних обмежень:

  1. До тримісячного віку дитини сочевицю не варто вводити в раціон годуючої жінки. Це пов’язано з тим, що травна система дитинку ще занадто слабка. Краще уберегти дитя від можливих ризиків.
  2. Перший раз жінці рекомендується їсти не самі зерна сочевиці, а бульйон на їх основі. Але при цьому порція теж не повинна бути великою.
  3. Протягом доби після його вживання потрібно відстежувати можливі зміни в роботі кишечника крихти. Мама повинна переконатися, що коліків, збільшення газоутворення, занепокоєння у малюка немає.
  4. Перша порція зерен сочевиці після бульйону не повинна бути більше 10 штук. Після цього, знову ж таки, потрібно простежити за реакцією малюка.
  5. Якщо вищевказана порція не змінила стан крихти, то на наступний день її можна трохи збільшити.
  6. Далі треба дотримуватися порційні обмеження: 20-25 зерен на добу. Вживати сочевицю можна в складі овочевого рагу, поєднуючи з рибою, м’ясом.

Годує мама повинна знати, що сочевиця не є продуктом алергенним. Такі прояви на її вживання зустрічаються досить рідко. Але якщо це сталося, у дівчинки або хлопчика виникли свербіж, почервоніння, висип на шкірних покривах, то виключіть продукт зі свого раціону на час. Пізніше, коли малюк подорослішає, можна буде знову ввести сочевицю в раціон.