Чи можна їсти скумбрію при грудному вигодовуванні?

Період грудного вигодовування від кожної молодої мами вимагає відповідального ставлення до свого харчування, яке повинно бути збалансованим і складатися з різноманітних страв. Воно повинно забезпечувати необхідну енергію для вироблення молока. З кожним прийомом їжі необхідно отримувати корисні вітаміни, мінерали та інші компоненти. Багато жінок часто задаються питанням, чи можна їсти скумбрію під час грудного вигодовування, і наскільки корисна ця риба? Чи не будуть у дитини виникати алергічні реакції, кольки в животі та інші проблеми?

Скумбрія відноситься до різновиду морських риб, що мешкають в морях і океанах. У місцях проживання і вилову з неї готують сотні страв, поєднуючи з різними продуктами. Вона має корисні для людського організму властивостями.

За хімічним складом скумбрія містить досить велику кількість жиру (до 30 г в 100 грамах продукту), через що її вважають жирною рибою. Також вона містить білки в кількості до 18 г, які легко засвоюються в організмі на відміну від білків яловичого м’яса. За калорійністю скумбрія відрізняється низьким показником (200 ккал). У ній містяться цінні ненасичені жирні кислоти, які є антиоксидантами.

Ці речовини позитивно впливають на зміцнення клітинних мембран організму, які схильні до впливу вільних електронів. Ті, в свою чергу, пересуваючись в хаотичному русі, здатні пробити мембрану з руйнуванням життєдіяльності клітини. В результаті такого явища організм людини піддається багатьом захворюванням, навіть онкологічним. Тому дітям часто призначають споживання риб’ячого жиру, основну користь якого несуть ненасичені жирні кислоти.

Корисна або шкідлива скумбрія в період лактації

Але чому задаються годують мами питанням, незважаючи на велику користь цієї риби, про можливість її споживання?

Фахівці стверджують, що скумбрія корисна для вагітних жінок. Білок, що міститься в рибі, сприяє підтримці сил, а також формуванню кісткової, нервової систем, зміцнення імунітету мами і майбутньої дитини. Але споживати скумбрію краще в кількості одного шматочка протягом тижня. Причиною тому є накопичення канцерогенних речовин і ртуті, що становить небезпеку для плода і ризик отруєння для самої мами.

Годує жінка також повинна теж ставитися обережно до споживання даного продукту. Скумбрія володіє високим показником накопичення ртуті і важких металів, плюс екологічна обстановка в місцях вилову впливає на склад риби. Цілком ймовірно, що на стіл потрапить продукт з накопиченими токсичними, шкідливими речовинами. Споживання такої риби небезпечно тим, що шкідливі речовини потраплять в молоко матері, що може позначитися негативно на стані немовляти. При всіх корисних її властивості скумбрія відноситься до виду алергенних риб, які здатні викликати алергічну реакцію у малюка.

Лікарі рекомендують споживати скумбрію тільки після повного формування імунної, нервової систем, органів шлунково-кишкового тракту і при повному становленні імунітету. Не рекомендується також вводити її в прикорм дитині, так як велика кількість міститься жиру доставить неприємності малюкові.

Через високу здатність накопичувати ртуть, яка може відбитися і на розвитку нервової системи дитини, які годують і вагітним жінкам слід відмовитися від споживання скумбрії. При сильному бажанні можна з’їсти невелику кількість продукту з особливою обережністю. Краще заздалегідь перевірити реакцію організму на маленький шматочок, який слід готувати з дотриманням технології.

Знизити алергенність і небезпека скумбрії дозволять такі рекомендації при її готуванні:

  • Розморожувати слід в холодній воді з сіллю, після чого проварити і довести бульйон до кипіння. Цей бульйон зливають, потім проварюють на «другий воді» до 20 хвилин.
  • Свіжа риба готується відразу, щоб не зіпсувалася.
  • Краще скумбрію відварювати або гасити, бо такі процеси не зруйнують цінний білок. Смажити не рекомендується, так як в процесі смаження використовується велика кількість жиру, і відбувається утворення канцерогенів.

Купуючи скумбрію, слід звертати увагу на термін придатності, упаковку продукту. Якщо термін придатності добігає кінця, то краще відмовитися від придбання. У разі, коли риба без упаковки, понюхайте, пощупайте, подивіться під зябрами, які повинні бути червоного кольору, а луска на дотик – ціла і не липка.

Але краще, все ж, утриматися від споживання скумбрії до тих пір, поки дитина перейде на звичайну «дорослу» їжу. Це допоможе уникнути різних ризиків і неприємностей.