Чи можна їсти морозиво при грудному вигодовуванні?

Для багатьох жінок цей десерт є найкращим в піднятті настрою. Адже солодощі стимулюють вироблення серотоніну – гормону щастя. І якщо до вагітності жінка любила морозиво, то в період годування грудьми задумається про те, чи можна тепер його вживати. Розберемося в цьому питанні.

Компоненти сучасного продукту

Багато дієтологів сьогодні рекомендує молочними продуктами не зловживати. Причина в тому, що в коров’ячому молоці є білок, який служить причиною алергії, порушень травлення. А це для вагітних і годуючих жінок вкрай небажано. Такий білок присутній в будь-якому вигляді морозива. Ще в приготуванні цього десерту використовують загусники, консерванти, барвники, ароматизатори, підсилювачі смаку. Все це разом і робить морозиво апетитним. Але користі в подібному продукті може бути занадто мало. Адже часто при його приготуванні в якості основи використовують не натуральне молоко, а сухе, застосовують і інші синтетичні добавки.

Слід володіти інформацією і про жирності цього десерту.

Менше жиру (до 3,5%) міститься в морозиві молочному. Вершкове має жирність 8-10%. Найкалорійнішим продуктом з цього ряду є пломбір. Його жирність становить до 15%.

Якщо говорити про фруктовому льоду, то там по ідеї жиру взагалі бути не повинно. Але ось цукру в ньому багато.

До 30% цукру міститься у фруктовому вигляді морозива, в молочному його 12-20%.

Тому годують мами, вирішуючи побалувати себе таким десертом, повинні звертати увагу на його склад. Вибирайте продукт з мінімальним вмістом жиру, смакових добавок, шоколаду, віддаючи перевагу відомим виробникам. Можна самостійно додати в нього вдома варення.

Звертайте увагу і на термін придатності. Якщо такий десерт вдруге піддавався заморожуванні, то він може бути деформованим.

Коли ж жінка схильна до алергії, то вона може проявитися і на цей десерт. У подібних ситуаціях від морозива варто відмовитися на весь період грудного вигодовування.

Краще не купувати годуючим мамам і багатокомпонентні десерти з йогуртом, ягодами, шоколадом, горіхами.

Готуємо морозиво самі

Його вживання при грудному годуванні підвищує жирність молока.

Для приготування десерту в домашніх умовах слід використовувати мороженицу. Це апарат, який перетворює молочний склад в морозиво шляхом перемішування і охолодження. Якщо ж мороженица в будинку відсутня, то суміш треба помістити в морозильну камеру на 12 годин. Отже, пропонуємо кілька варіантів приготування домашнього морозива:

  1. З козячого молока. Воно набагато корисніше, ніж коров’яче. Козяче молоко містить багато корисних мікроелементів. До того ж, воно – продукт гіпоалергенний. Необхідно взяти один літр молока, три жовтки домашніх яєць, 200 грамів цукрового піску і дві столові ложки борошна вищого сорту. Спочатку ретельно перетріть з цукром жовтки і борошно. Трохи розведіть їх молоком. Час, що залишився підігрійте і з’єднайте з цукрово-яєчною масою. Тримайте весь склад на маленькому вогні, постійно помішуючи до його загустіння. Коли все охолоне, помістіть в мороженицу.
  2. Знежирений десерт. Приготуйте літр магазинного молока, стаканчик цукру, п’ять жовтків, двадцять грамів вершкового масла і столову ложку крохмалю. Спочатку підігрійте молоко і в нього додайте олію. Доведіть до кипіння. Далі змішайте крохмаль, жовтки, цукор до однорідної маси. Повільно введіть цей склад в закипіле молоко. При цьому потрібно все постійно помішувати, щоб уникнути згортання жовтків. Знову все доведіть до кипіння, повністю остудіть, помістіть в мороженицу.
  3. Вершкове морозиво. Приготуйте 0,5 літра вершків високої жирності, стакан молока, 5 жовтків, 150 грамів цукру, ваніль, 1 чайну ложечку крохмалю.

У теплому молоці потрібно розчинити спочатку цукор. Потім до нього додаються жовтки і все збивається. Маса ставиться на повільний вогонь і вариться, поки не загусне. Далі в невеликій кількості вершків розлучається крохмаль і приєднується до вищевказаної масі. Потім потрібно ємність з майбутнім морозивом поставити в холодну воду і додати вершки, збиті в піну. Остиглий склад перекладіть в мороженицу.

Приємного смаку!