Чи можна їсти мармелад при грудному вигодовуванні?

Коли на світ з’являється малюк, і мама збирається годувати його грудьми, то вона повинна володіти інформацією про дозволених і заборонених продуктах в раціоні. Це дуже важливо, адже все, що вона вживає, за допомогою грудного молока відображається на дитину, її самопочутті, який може страждати коліками, алергією, розладами шлунка. Багато жінок знають, що, наприклад, шоколад годуючим мамам заборонений по причині змісту какао і коров’ячого білка. А як на рахунок інших солодощів, якими вони звикли себе балувати до вагітності? Чи можна їм мармелад? Чим він може бути шкідливий для крихти? Спробуємо розібратися.

Користь мармеладу при грудному вигодовуванні

Деякі фахівці з грудного вигодовування вважають, що всі натуральні продукти можна їсти годуючим матусям, але в маленьких дозах. Є й солодощі, які дозволені при грудному вигодовуванні. До їх категорії відносять всім відомий мармелад. Він являє собою дієтичне ласощі. У ньому калорій менше, ніж в шоколаді. Склад мармеладу – це фруктовий сік, желирующие компоненти, сироп-патока, ароматизатори. Є в продукті і пектин. Ця речовина надає користь мармеладу. Воно очищає організм, покращуючи роботу органів травлення. Желюючі складові часом замінюють агар-агар і желатин – натуральні речовини, які корисні для жіночого організму.

Якщо говорити про користь такого десерту, то жінкам краще вибирати фруктово-ягідний. Такий мармелад виготовляється з добавкою ягідного пюре. А в ньому завжди є багато вітаміну С – аскорбінової кислоти, яка зміцнює імунітет.

Можна, але обережно

Фахівці з грудного вигодовування радять звертати увагу на термін придатності продукту, його склад, який вказується на упаковках. Не варто забувати і про маркування з позначкою ГОСТ.

Як бачимо, цей десерт при грудному вигодовуванні можна вживати. Однак завжди треба себе контролювати і не переборщити з кількістю. Потрібно враховувати, що сьогодні кондитерська промисловість з метою здешевлення собівартості продукції замінює натуральні складові продуктів на синтетичні компоненти. І в цьому може полягати головна небезпека магазинного мармеладу. Не секрет, що інформація на упаковці може бути неповною або не містити того, що невигідно виробнику. А синтетичні замінники в складі десерту – це ризик колік і алергічних реакцій у вашого малюка.

З огляду на це, слід правильно вибирати продукт. Він повинен бути природного кольору, тобто червоний, жовтий, зелений. Не варто купувати оранжевого кольору мармелад, яскраво-малиновий, фіолетовий.

Що стосується періоду введення такого десерту в раціон, то оптимально це робити у віці малюка три місяці.

Перша проба такого десерту повинна бути обережною. З’їжте одну мармеладінку, максимум дві в першій половині дня і уважно спостерігайте за реакцією вашого крихти. Якщо він спокійний, животик його не роздутий, він не плаче і розладів стільця немає, то можете на наступну добу трохи збільшити порцію солодощі. Але не втричі! Не забувайте про міру. Добова норма мармеладу для годуючої мами становить 50 грамів.

Готуємо мармелад самостійно

З огляду на вищесказане, убезпечити себе від хімічних компонентів в складі десерту можна лише одним способом – самостійним його приготуванням. Домашні солодощі – гарантія безпеки для годуючої мами і її малюка. Отже, вам буде потрібно підготувати 400 грамів цукру, 50 грамів желатину, 300 грамів натурального фруктового соку.

Спочатку потрібно розчинити желатин в теплій воді. Потім з фруктів готується сік. У домашніх умовах зазвичай це яблука, які безпечні, корисні, доступні всім. Далі сік потрібно довести до кипіння, всипати в нього цукор і додати розчинений желатин. Варити десерт треба 10 хвилин на маленькому вогні, потім трохи остудити і розлити все в заздалегідь підготовлені формочки. Можна просто вилити все в форму, викладену папером, а після застигання розрізати на шматочки і посипати цукровою пудрою.

Якщо після вживання яблучного мармеладу у малюка не виникає ніяких проблем з шлуночком, то можете перейти на приготування малинового, абрикосового, сливового. Не забувайте про почуття міри!