Чи можна їсти хурму при грудному вигодовуванні?

Її називають помаранчевим сонцем, серцевої яблунею і китайським персиком. Хурма росте в Австралії, Америці. Сьогодні існує близько п’ятисот сортів екзотичного фрукта, полюбився багатьом жінкам. Ті, хто був знайомий зі смаком солодкого плоду ще до вагітності, цікавляться, чи можна його вживати при лактації. Що з цього приводу рекомендують фахівці?

Про користь плоду

Хурма насичена вітамінами А, РР, С, В2, В1. Стограмова порція фрукта містить 15 мг натрію, 42 мг фосфору, 200 мг калію, 127 мг кальцію, 56 мг заліза, 23 мг йоду. Є в плодах лимонна і яблучна кислота, мідь, кобальт, глюкоза, пектин. Їх калорійність становить 62 кілокалорії на сто грамів.

В екзотичному фрукті низька кислотність, що дозволяє йому благотворно впливати на роботу шлунково-кишкового тракту. Антибактеріальні властивості плода захищають організм від золотистого стафілокока, кишкової палички.

Кардіологи радять вживати хурму пацієнтам (за умови відсутності алергії) як природне лікувальний засіб для виведення зайвої води з організму. Плід має низький глікемічний індекс, позитивно впливає на лікування атеросклерозу, лейкемії, допомагає відновлювати роботу головного мозку при енцефаліті. Завдяки високому вмісту фосфору хурма підвищує загальну працездатність. Калій в її складі підтримує серцевий м’яз, а йод – функції щитовидної залози.

Завдяки насиченості хурми аскорбіновою кислотою її рекомендують вживати в періоди простуд і епідемій. Хурма допоможе вилікувати риніт, тонзиліт, бронхіт.

Екзотичний фрукт успішно застосовується в косметології. Відмінні зволожуючі, освіжаючі і омолоджуючі властивості покращать стан будь-якого типу шкіри.

Лактація і екзотичний плід

Він володіє масою корисних властивостей. Але і «мінуси» хурми годують груддю зобов’язана враховувати. Перший і найнебезпечніший – ризик розвитку алергії. Якщо мама, яка годує вживала плід до вагітності і під час неї, то ризик розвитку алергічної реакції мінімальний. Другий «мінус» – насиченість глюкозою. При цукровому діабеті у жінки хурма може підвищити рівень цукру в крові.

Фахівці з грудного вигодовування радять жінкам починати вживати екзотичний фрукт не раніше, ніж дитині виповниться три місяці, і вводити його в раціон невеликими порціями. Перший раз при лактації краще з’їсти третину невеликого плоду на десерт після обіду або сніданку, але не на голодний шлунок. При цьому інших нових продуктів в меню годуючої мами в цей день бути не повинно. Так можна відстежити реакцію крихти на потрапляння в грудне молоко компонентів хурми. Спостерігати за дитиною треба протягом доби, оскільки висипка або коліки відразу не з’являться. При їх відсутності мама може бути спокійною і далі ласувати корисним плодом, поступово збільшуючи його порцію. За один прийом не можна вживати більше 200 грамів фрукта. І якщо мама дуже його любить, то краще з’їсти дві невеликих порції двічі в день.

Про правильному виборі і зберіганні плодів

Купуючи їх в магазині, необхідно звертати увагу на стан шкірки. Це важливо для годуючої жінки. У якісних плодів шкірка гладенька. Присутність на ній точок, плям, темних смужок свідчить про те, що екзотичний фрукт на прилавку знаходиться давно – він почав псуватися.

Для лактуючих жінок треба вибирати міцні плоди і обов’язково звертати увагу на їх плодоніжки. Вона у якісної хурми темна і суха.

Якщо ви віддаєте перевагу сорт “корольок”, то необхідно вибирати тверді на дотик плоди не яскраво-оранжевого кольору, а темно-оранжевого, насиченого.

Не варто хурмою запасатися. Для мами, що годує буде досить на перший раз купити один плід на пробу. Щонайбільше і не знадобиться, якщо малюк негативно сприйме такий продукт в раціоні своєї мами.

У холодильнику фрукт може зберігатися тиждень. У замороженому вигляді його можна зберігати 6 місяців. Не зовсім дозріли плоди рекомендується потримати до повного дозрівання в теплому місці. Надгнилі зберігати не варто. Терпкість хурми допоможе зняти заморожування.

Отже, з дотриманням поступовості і почуття міри екзотичний фрукт можна вводити в раціон годуючої матусі.