Чи можна їсти кавун при гастриті, при виразці, на голодний шлунок

Кавун: чи можна при гастриті?

Кожна людина, яка коли-небудь стикався із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, прекрасно знає то відчуття, коли немає апетиту, і ви відчуваєте роздратування. Гастрит накладає серйозні обмеження на раціон людини – дозволяється їсти тільки м’яку їжу, яка не містить спецій, солі, великої кількості жиру. Доводиться обмежувати себе чи не в усьому – доводиться відмовлятися не тільки від смаженого, але і від шоколадок з тортами, і навіть від ягід з фруктами. Саме тому багатьох любителів солодкого хвилює питання, чи можна їсти кавун при гастриті.

Немає ніяких сумнівів, людині, яка страждає від гастриту, необхідно сидіти на жорсткій дієті. Але це не означає, що необхідно через проблеми зі шлунком забувати про вітаміни і корисні речовини, які повинні надходити в організм з їжею. Саме тому кавун при гастриті цілком допустимо.

До складу цієї ягоди входить трохи грубої клітковини, тому зловживати ним не варто. Якщо відразу з’їсти більше кілограма м’якоті, ви напевно зіткнетеся з вагою в животі і іншими неприємними відчуттями. Більш коректно вживати 2-3 скибочки кавуна в день. Такий підхід не тільки не заподіє організму ніякої шкоди, а й позначиться позитивно, так як цей плід має чимало оздоровчих властивостей. Не має ніякого значення, підвищена кислотність у вас або знижена, особливих протипоказань немає ні в одному з цих випадків.

Кавун при виразці шлунка є можна, він так само так само корисний і може завдати шкоди здоров’ю тільки в тому випадку, якщо вживати його у великих кількостях. Зауважимо також, що диню, навпаки, при подібних захворюваннях є строго заборонено, так як вона є досить важким продуктом, здатним завдати хворому організму серйозної шкоди.

переваги кавуна

  • Ця ягода містить у собі безліч вітамінів групи B, а також E і A. Присутні в ній і різні корисні елементи.
  • Плід дуже солодкий не через глюкози, в ньому міститься фруктоза, а значить що при виразці шлунка є кавун можна без сумнівів.
  • Також він надає на організм потужну сечогінну дію і має в своєму складі антиоксиданти. Це одна з тих причин, за якими його рекомендують чоловікам, які страждають від безпліддя.

Є кавун досить-таки корисно. Якщо ж ви хочете ще й вилікуватися, можете використовувати кавунові кірки. Їх сушать, подрібнюють і кидають в киплячу воду приблизно на півгодини. Одержаний відвар треба процідити, відфільтрувати, а потім можна приймати по склянці перед вживанням їжі.

Втім, є один цікавий нюанс. Небажано вживати кавун на голодний шлунок. У ньому є певні мікроелементи, здатні дратувати стінки шлунково-кишкового тракту, що може привести до ряду проблем. Хворий може є ці плоди тільки після основного прийому їжі, лише в цьому випадку вони зможуть надати корисну дію. На голодний шлунок їсти кавун можна, якщо у вас хворий шлунок, або ваш гастрит знаходиться в стадії загострення.

Дієтологи рекомендують вживати тільки серцевину цієї ягоди, так як різні шкідливі речовини і нітрати, якими недобросовісні виробники оснащують свій товар, накопичуються ближче до шкірці. Крім того, цей плід корисний хворим людям ще й з тієї причини, що він досить швидко перетравлюється.

Таким чином, він практично не навантажує шлунково-кишковий тракт, проходячи через нього з високою швидкістю. Кавун перетравлюється в шлунку всього лише 20 хвилин. Приблизно стільки ж часу потрібно звичайному фруктовому соку.

Вибираємо кавун правильно

Купувати кавун слід не раніше кінця літа, природним шляхом вони дозрівають лише в серпні. Плоди, що з’являються на наших прилавках раніше з великою часткою ймовірності пройшли обробку хімікатами. Можна спробувати стиснути його або спробувати по ньому постукати, якщо він стиглий, то напевно затріщить.

Ще один спосіб – взяти шматочок м’якоті і кинути її у воду. Якщо вона раптово змінить колір – в плоді присутні нітрати. Якщо ж кавун дозрів, рідина залишиться колишньою, хоча і не такою прозорою.

Також рекомендується зробити зріз. У ідеальної ягоди на ньому видно крупинки цукру, а прожилок практично немає. У тому випадку, коли спостерігаються великі прожилки тьмяного жовтого кольору, це свідчить про наявність в кавуні хімічних речовин. Не купуйте їх поруч з дорогами, де панує активний рух, так як вони легко вбирають в себе токсичні речовини.

Чому болить живіт?

Якщо після кавуна болить живіт, то адекватних причин цього може бути тільки дві – або ви придбали плід, накачаний хімікатами, або просто з’їли занадто велику порцію. Пам’ятайте, людям, що страждають від серйозних захворювань шлунково-кишкового тракту, цілком достатньо двох або трьох скибочок. Якщо ж у вас від кавуна болить шлунок, при цьому болю наростають і не припиняються, варто звернутися до лікаря.

Інші корисні властивості

Тепер ви знаєте, чи можна кавун при виразці шлунка. Але його можна порекомендувати багатьом людям просто тому, що він володіє великим набором цілющих властивостей. Кавуни варто їсти людям, хворим на артрит, експерти рекомендують їх тим, страждає від неврозів і головних болів, вони прекрасно виводять з організму різні шкідливі речовини, зокрема, холестерин.

Зберігати його слід в прохолодному місці. Примітно, що нерозрізаний кавун здатний пролежати в холодильнику не менше двох тижнів. Якщо ви його вже розрізали, то бажано вживати плід в їжу якомога швидше. Якщо ж м’якоть початку дивно пахнути, їсти кавун вже не можна, краще його позбутися, це лише вбереже ваше здоров’я.