Чи можна їсти кабачкову ікру при грудному вигодовуванні?

Раціон харчування годуючої матусі більш зважений, обмежений, ніж звичайної жінки. Адже кожна новоспечена мама не бажає завдавати маляті незручностей, коли його травна система ще не зміцніла, а найменші навантаження обертаються для неї коліками. Чи можна при грудному вигодовуванні вживати ті продукти, які жінка любила до вагітності? А якщо це кабачкова ікра?

Про індивідуальний підхід в харчуванні

Як би ретельно не вивчали продукти і їх склад дієтологи, але однозначної відповіді на хвилююче питання, які продукти без побоювань можна включати в раціон годуючим мамам, немає. Вагітність може настільки змінити смаки і сприйняття жінкою деяких (в минулому і найулюбленіших) продуктів, що вже при грудному вигодовуванні потрібно буде гарненько подумати перед тим, як їх їсти. Хтось може без побоювання вживати під час вагітності все фрукти, а у інших починається печія, здуття. У кого-то роздратування викликає навіть такий корисний продукт, як гречка.

Саме тому суперечки виникають і навколо кабачкової ікри.

Про кабачках при лактації

Кабачок як доступний і популярний овоч рекомендується малюкам в якості першого прикорму. І це говорить про його користь і безпеки з одного боку. А з іншого у жінки може бути індивідуальна непереносимість цього гіпоалергенного продукту. Тому дієтологи не радять відразу після пологів є кабачкову ікру, якщо в період виношування дитини жінка її не вживала. Коли ж при вагітності вона харчувалася цією стравою, то можна спробувати його і в період годування грудьми. Але! Ікра повинна бути домашнього приготування – це перше. З’їсти її спочатку можна не більше двох столових ложок – це друге. І третє – не робіть цього до досягнення малюком двомісячного віку. На чому ж базуються ці обмеження?

Напевно не всі знають, що в магазинній ікрі, що належить до категорії консервованих продуктів, які взагалі не рекомендуються при грудному вигодовуванні, є багато смакових добавок, барвників, емульгаторів, консервантів і оцет. Вони шкідливі навіть для здорової людини. Тому готуйте ікру самі. Що стосується помірної кількості ікри при першому вживанні, то так треба чинити з усіма продуктами, спостерігаючи за реакцією організму малюка. Якщо ви з’їли ікру, і протягом доби у малюка не з’явилася висипка на щічках, його животик не роздутий, то можете збільшити її разову порцію в своєму раціоні. Дієтологи радять вживати цей продукт годуючим жінкам в кількості 150 грамів за один прийом. При цьому є кабачкову ікру можна лише в раз в день.

Також потрібно врахувати, що для лактирующей жінки рекомендується вживання свежеприготовленной кабачкової ікри, а не консервованої.

Рецепт приготування ікри з кабачків

Отже, для цього вам буде потрібно 2 кілограми кабачків (краще брати цукіні), по 0,5 кг моркви, помідорів, ріпчастої цибулі, 2 столові ложки томатної пасти, 100 грамів соняшникової олії, 100 грамів цукру, столову ложку солі, чорний перець по смаку, 50 грамів оцту.

Кабачки потрібно помити, очистити від шкірки і вибрати насіння. Потім пропустити їх через м’ясорубку разом з помідорами, очищеними цибулею і морквою. Всі подрібнені овочі переливаються в каструлю або глибоку сковороду, додається рослинне масло. Маса гаситься годину. За цей час її первинний об’єм зменшується.

Потім додаються інші компоненти і перешивати. На вогні весь склад гаситься при помішуванні ще 15 хвилин. Після охолодження ікра з кабачків перекладається в скляну ємність і зберігається в холодильнику не більше трьох діб. Вживати її можна з картопляним пюре, рибою, м’ясом.

І не тільки ікра з кабачків

Що стосується інших варіантів приготування кабачків для годуючої жінки, то їх дуже багато. Овочі тушкують і запікають у духовці з помідорами, додають до складу рагу, фарширують м’ясом. Такі варіанти допоможуть і фігуру зберегти, і насититися їжею завдяки високому вмісту клітковини в кабачках і низької калорійності овочів. Але в будь-якому випадку потрібно стежити за реакцією малюка після вживання кабачків. Хоча на практиці негативного впливу такого маминого харчування на малюка не помічено. А ось смажені кабачки з майонезом матусі, яка годує дитя груддю, вживати не можна.