Чи можна їсти яєчню при грудному вигодовуванні?

Новоспечені матусі повинні харчуватися повноцінно, якщо вони годують своїх крихіток грудьми. Достатня кількість поживних речовин в меню лактирующей жінки – основа повноцінного фізичного розвитку малюка. А ось гарантією його спокою служить безпеку продуктів, з яких складається меню його мами. Це означає, що вони не повинні викликати алергію і коліки. Так чи можна годуючим їсти яєчню, знаючи, що яйця належать до категорії продуктів алергенних? Що з цього приводу радять фахівці з грудного вигодовування?

Про склад і користь яєць

Їх не дарма називають джерелом життя. У продукті міститься багато корисних речей. Жовток курячого яйця – універсальне джерело вітаміну D. Ця речовина необхідно для здорового розвитку опорно-рухового апарату малюка, окостеніння його скелета, профілактики рахіту. У яйцях міститься біотин, селен, холін, фолієва кислота, лецитин. Вони багаті жирними Омега-кислотами, калієм, залізом, кальцієм, фосфором. Всі ці компоненти потрібні для повного відновлення організму жінки після пологів, здорового розвитку малюка.

Яйця як продукт харчування давно використовується в лікувальних цілях. Дієтологи настійно рекомендують включати їх в раціон тих людей, які страждають на залізодефіцитну анемію, захворювання системи травлення, патологіями центральної нервової системи. Яйця – цінний компонент дієти при захворюваннях очей, оскільки вони насичені ретинолом. Вітамін відповідає за гостроту зору, захист зорового апарату від інфекцій, перевтоми. Продукт також рекомендується вживати при порушенні обміну речовин.

У косметології яйця також успішно застосовуються. Білки корисні для поліпшення стану жирної шкіри, лікування акне, вугрової висипки. А ось жовтки і маски на їх основі – прекрасний засіб омолодження сухої шкіри, розгладження дрібних зморшок, додання волоссю здоров’я і блиску.

Варто відзначити, що найкориснішими є яйця перепелів. У них концентрація вітамінів і поживних речовин набагато вище, ніж в курячих.

Незважаючи на величезний спектр корисних властивостей продукту, є в ньому і свої «мінуси». Яйця в своєму складі містять холестерин. Ця речовина небезпечно для судин і серця. Особливо алергенними є курячі білки. Тому до вживання продукту потрібно ставитися обережно, особливо при годуванні груддю.

Лактація і яйця

Отже, алергічна реакція – найбільша небезпека, яка може виникати при введенні в раціон лактирующей жінки такого продукту. Якщо це сталося, то можна спробувати курячі яйця замінити перепелиними. Хоча їх розмір невеликий, але корисних елементів в них набагато більше.

Фахівці з грудного вигодовування та дієтологи радять жінкам, що годують дотримуватися елементарних правил обережності при введенні в меню продукту. Так, перш за все, яйця необхідно завжди мити перед вживанням, щоб уникнути зараження сальмонельозом. А ще важливо перевіряти їх на свіжість. Для цього слід взяти скляну банку і наповнити її водою, акуратно занурити яйце у ??воду. Якщо воно гострим кінцем опуститися на дно і стане вертикально – значить, свіже, до вживання при лактації придатне. Коли ж воно буде плавати в банку, то, швидше за все, ступінь свіжості продукту середня. А ось якщо яйце спливе, то його без роздумів потрібно викинути в сміття – це свідчення того, що воно старе, і ризикувати здоров’ям не можна.

Яку яєчню дозволяється вживати мамі, що годує?

Сучасні матусі активні і завжди зайняті. Тому для них яєчня – спосіб швидкого приготування сніданку чи обіду. Якщо жінка любила і вживала це блюдо до вагітності, то можна спробувати приготувати його і при годуванні груддю, але краще після трьох місяців життя немовляти. Відмінним варіантом, що виключає з меню жирне, стане яєчня, приготовлена ??в мультиварці. Можна зробити парову яєчню. Фахівці з грудного вигодовування впевнені, що пароварка для годуючої мами – кращий друг на кухні. А найпростіший варіант – блюдо з двох яєць, підсмажене на антипригарной сковороді без жиру. Основна рекомендація полягає в тому, щоб не перепечеться блюдо. Після його вживання необхідно простежити за тим, як малюк реагує на нього. Не варто забувати, що поступовість і почуття міри у вживанні яєчні допоможуть уникнути неприємностей у вигляді кольок і алергії у дитини. Не варто в тиждень з’їдати більше трьох курячих яєць.