Чи можна їсти гранат при грудному вигодовуванні?

Коли мова йде про підвищення гемоглобіну і боротьбі з анемією, то в списку перших натуральних помічників – гранат. Цей екзотичний фрукт часто рекомендують їсти дітям, людям після операцій і сильної втрати крові. Але чи дозволений він при грудному вигодовуванні? Що треба знати про гранату при лактації?

Коротко про плодах

На сьогодні існує понад 400 сортів корисного фрукта. Це і дикорослі, і кімнатні, і елітні його види. Гранат має цілу низку корисних властивостей. Він є природним протипухлинним засобом, відмінно справляється з високою температурою. Цей фрукт – лідер серед природних імуномодуляторів, тому що містить у своєму складі антиоксиданти. Він істотно зменшує запальні процеси і справляється з авітамінозом. Має ранозагоювальні і знеболюючі властивості, бактерицидними і тонізуючими. Терапевти радять вживати фрукт при безсонні і нервозності, він покращує зір і пам’ять, нормалізує роботу ендокринної системи.

Всі ці цінні властивості досягаються завдяки багатющої складу плода. У ньому міститься 15 амінокислот, в числі яких треонин, лізин, цистин, аргінін, гістидин. Є й органічні кислоти. Що стосується вітамінів, то це майже все з групи В, а лідером є фолієва кислота, якої в 100 грамах зерен міститься 18 мкг.

Вітаміну A в тому ж обсязі міститься 5 мкг, С – 4 мг, К – 16 мкг, PP – 0,5 мг. Насичений і мінеральний склад продукту. Кальцію в ньому міститься 10 мг, калію – 150 мг, магнію і натрію – по 2 мг, фосфору – 8 мг, заліза – 1 мг.

До речі, кісточки плоду містять такий важливий для нашого організму елемент, як бор. Він допомагає у виведенні канцерогенів.

Введення граната в раціон годуючої мами

Якщо жінка при виношуванні малюка спокійно і часто їла екзотичні фрукти, значить, малюкові їх смак знаком. Тоді ризик отримати алергічну реакцію менше. А ось коли в період вагітності вона ці плоди не вживала, то краще до досягнення малюком тримісячного віку з ними почекати. Адже дані фрукти і сік в своєму складі мають червоний пігмент, який часто у діток до року викликає харчову алергію.

Фахівці акцентують на тому, що і гранат, і інші нові продукти в раціон годуючої жінки треба вводити поступово. Найкраще це робити в поєднанні з іншим блюдом. Тобто гранат повинен бути десертом до звичного для жінки обіду. До речі, дієтологи радять їсти його ні з ранку, а ближче до обіду, починати з 8-10 зерняток плода. Пам’ятайте, що в один день два нових продукти вводити забороняється, тому що так буде важче відстежити реакцію крихти на них. Отже, після того як жінка з’їла перший раз десяток зерен, треба протягом доби спостерігати за малюком. Уважно стежте за шкірними реакціями, спокоєм, станом стільця, коліками. Якщо ніяких змін в бік погіршення немає, то наступного разу можете збільшити порцію граната.

Цінний плід допоможе мамі, що годує впоратися з підвищенням гемоглобіну і відновленням запасу крові, зніме втому і зміцнить сили, адже це відмінний стимулятор імунітету.

Гранатовий сік при грудному вигодовуванні

Цей продукт жінки повинні вживати так само обережно, як і самі плоди. Перш за все, треба враховувати, що пити рекомендується домашній свіжовичавлений сік. Адже той, який виготовляють промисловим способом, часто містить в собі небезпечні хімічні компоненти. І не всі виробники такої продукції повідомляють про них на упаковках. Йдеться про консерванти, барвники та стабілізаторах. А ще іноді виробники змішують гранатовий сік з буряковим. Свіжоприготовлений продукт годуючим мамам рекомендується починати вживати по 50 грамів, розбавляючи водою. При лактації перший раз це краще зробити відразу поле годування малюка. Уважно потрібно стежити за реакцією дитини. Пити корисний напій краще через трубочку, тому що він активний і може пошкодити стоншена після виношування дитини емаль.

Гранатовий сік – один з найбільш затребуваних, а значить, підробку купити можна нерідко. Тому і педіатри, і фахівці з грудного вигодовування категорично не радять купувати лактирующим жінкам магазинний гранатовий сік і нектар.