Чи можна їсти горіхи при гастриті – волоські горіхи з підвищеною кислотністю

При розвитку гастриту у людини запалюється слизова шлунка, яка починає гостро реагувати на будь-які подразники, зокрема на тверді фрагменти їжі. Щоб запобігти її витончення хворих переводять на лікувальне харчування, при якому повинні вживатися тільки корисні продукти в подрібненому вигляді. Саме тому багато хворих цікавляться, чи можна їсти горіхи при гастриті, якщо вони мають тверду консистенцію. 

користь горіхів

Горіхи є продукт, який є джерелом мінералів, масел і необхідних для людського організму вітамінів.

Вони мають масу корисних властивостей:

  • допомагають справлятися зі стресовими ситуаціями;
  • стимулюють мозкову діяльність;
  • допомагають в боротьбі з поганим холестерином, який у вигляді бляшок закупорює судини;
  • нормалізують роботу системи кровообігу;
  • очищають шлунок від шкідливих речовин;
  • нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту;
  • сприяють зміцненню та оновленню тканин слизової шлунка і т. д.

Незважаючи на велику кількість корисних властивостей, гастроентерологи не дозволяють пацієнтам їсти горіхи при гострому гастриті, так як ядра будуть дуже важко перетравлюватися шлунком.

При цьому даний продукт активно задіюється в процесі приготування відварів і цілющих настоїв. Варто відзначити, що табу накладено лікарями тільки на ядра горіхів. Якщо з них приготувати порошок, то цілком можна додавати в різні страви, наприклад, в каші або десерти.

заборони

Гастроентерологи категорично забороняють їсти горіхи на голодний шлунок. Це пов’язано з тим, що в цьому продукті міститься величезна кількість жирів (рослинних). Вони в процесі переробки надають сильне навантаження на підшлункову залозу і на печінку. Через що виникає гиперсекреции шлунка і 12-ти палої кишки у пацієнтів виникає різкий больовий синдром. Що стосується магазинних горішків, які виробники обсмажують і рясно присипають сіллю і ароматизаторами, то вони не повинні бути присутніми в раціоні не тільки хворих, але і здорових людей.

Горіхи при хронічному гастриті з підвищеною і зниженою кислотністю

Якщо у пацієнтів патологія перейшла в гостру стадію, і при цьому супроводжується високою кислотністю, то їм слід відмовитися від будь-яких видів горіхів. У тому випадку, коли захворювання знаходиться в хронічній стадії, то помірне вживання цього продукту принесе тільки користь. При цьому хворі не повинні перевищувати добову норму горішків, яка була визначена для них гастроентеролога.

Грецькі горіхи

При гастритах фахівці дозволяють пацієнтам їсти не більше 20г волоських горішків в день, в подрібненому вигляді.

Їх регулярне вживання принесе користь організму хворого:

  • будуть зміцнюватися стінки шлунка;
  • захищають від згубного впливу радіації;
  • дозволяють позбутися від патологій щитовидної залози;
  • нормалізують рівень шкідливого холестерину;
  • борються з осіннім і весняним авітамінозом;
  • надають допомогу при недокрів’ї;
  • покращують роботу серця і судин;
  • нормалізують рівень цукру в крові;
  • оновлюють тканини шлунка і т. д.

арахіс

Добова доза арахісу при гастриті встановлюється гастроентеролога для кожного пацієнта індивідуально, але вона не повинна перевищувати 30г, при цьому в обов’язковому порядку потрібно очищати ядра від лушпиння. Незважаючи на те, що його прийнято зараховувати до сімейства бобових, які протипоказані людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, гастроентерологи не заперечують проти включення арахісу в меню. Якщо в процесі вживання арахісу у хворих з’явиться печія, то їх слід негайно виключити з раціону.

Забороняється їсти горішки пацієнтам, у яких гастрит супроводжується зниженою кислотністю.

користь арахісу:

  • міститься в його складі величезна кількість корисних речовин і відсутній холестерин;
  • допомагає запобігати злоякісні новоутворення;
  • налагоджує роботу серцево-судинної системи;
  • запобігає застої жовчі;
  • благотворно впливає на нервову систему і т. д.

мигдаль

При гастриті мигдаль можна вживати в НЕ обжаренном вигляді до 50г в день. У ньому міститься величезна кількість кальцію, фосфору, магнію і калію.

Він має такі властивості:

  • здатний знижувати рівень кислоти;
  • виступає в якості антиоксиданту;
  • нормалізує рівень цукру;
  • приносить користь при сечокам’яній хворобі (його компоненти виводять з нирок пісок);
  • допомагає розкупорювати судини печінки і селезінки і т. д.

У раціоні пацієнтів мигдаль може бути присутнім у вигляді молока, порошку.

фундук

Цей горіх володіє величезною кількістю корисних властивостей:

  • зміцнює стінки шлунка;
  • нормалізує роботу імунної системи;
  • виводить з організму шлаки і токсини;
  • володіє антиканцерогенними властивостями;
  • запобігає розвитку ракових клітин;
  • допомагає боротися з хронічною втомою;
  • підвищує гемоглобін;
  • зміцнює кровоносні судини і робить їх більш еластичними.

Кедрові горішки

Горішки, здобуті з кедрових шишок можна вживати при гастритах до 50г в день. Присутнє в них масло обволікає слизову шлунка і захищає її від згубного впливу кислоти і інших подразників.

Вони мають такі властивості:

  • забезпечують харчування мозку;
  • зміцнюють імунітет;
  • нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту;
  • усувають шкідливий холестерин;
  • нормалізують роботу серцево-судинної системи і т. д.

Застосування при гастриті

Гастроентерологи не рекомендують їсти мигдаль, фундук, арахіс, кедрові і волоські горіхи при загостреному гастриті.

Під час лікування цієї патології пацієнти можуть задіяти такі рецепти:

  1. Відвар, приготовлений з листя ліщини. 1 ложка (столова) сухих і подрібненого листя поміщається в скляну пляшку або баночку і заливається окропом (1ст). Субстанція має настоятися протягом 20-25 хв., Після чого через марлю або сито проціджують і використовується в лікувальних цілях.
  2. Масло з кедрових горішків. Вживати цей засіб потрібно за 60 хвилин до їжі по одній чайній ложечці. Курс терапії становить 3 тижні.
  3. дієтичний салат. Для його приготування потрібно використовувати яблука (2шт), морквину (4 шт), бджолиний мед (50г), подрібнені кедрові і волоські горіхи (100г). Овочі натираються на дрібній тертці і поміщаються в піалку, після чого до них додаються інші інгредієнти. Салат перемішується і може вживатися в їжу.