Часник при гастриті: користь – чи можна з підвищеною кислотністю

У раціоні кожної людини присутній часник, як в свіжому вигляді, так і в якості інгредієнта, що використовується в процесі приготування різних страв. Багато людей розглядають його як приправу, яка має хоч і різкий, але вельми пікантний смак. Часник, крім своїх смакових якостей, володіє великою кількістю корисних властивостей, через які він активно використовується в народній медицині при лікуванні різних патологій.

Яку користь приносить часник?

Часник має такі властивості:

  • є природним антисептиком;
  • успішно бореться з мікробами;
  • здатний підтримувати роботу серця;
  • нормалізує стан і знімає напругу з кровоносних судин;
  • знижує артеріальний тиск;
  • сприяє нарощуванню і оновленню м’язової маси;
  • підвищує рівень тестостерону (через це властивості його активно використовують спортсмени);
  • прискорює обмін речовин;
  • зміцнює імунітет;
  • спалює жири;
  • знижує рівень поганого холестерину і т. д.

Застосування в народній медицині

Завдяки тому, що часник містить величезну кількість біологічно активних речовин, його в народній медицині застосовують як засіб, здатного надати наступну дію:

  • протизапальну;
  • противірусну;
  • протипротозойну;
  • протигрибковий;
  • протималярійних.

У часнику міститься у великій кількості аллицин, тому його використовують як антиоксидант. 

Присутні в овочі фітонциди надають згубний вплив на патогенну мікрофлору, таку як:

  • хвороботворні мікроби;
  • грибки;
  • бактерії;
  • глисти і т. д.

Багато «дідівські» рецепти передбачають залучення в якості основного компонента зубчики часнику.

Такі ліки використовуються в наступних цілях:

  • для знезараження саден і ран;
  • для стимуляції імунітету;
  • для профілактики онкологічних захворювань і т. д.

Які цілющі засоби можна приготувати?

З цього овоча можна приготувати такі цілющі засоби:

  1. настоянка. Необхідно взяти кілька головок часнику, очистити всі зубчики від лушпиння і подрібнити. Після цього кашка поміщається в скляну пляшку або банку і заливається медичним спиртом. Наполягати засіб потрібно протягом декількох тижнів. Вживається зілля для нормалізації кишкової мікрофлори, а також для активізації секреторних функцій шлунково-кишкового тракту. Також можна приготувати настоянку іншим способом. 350г часнику очищається від лушпиння і подрібнюється. Суміш поміщається в скляну тару, яка закупорюється і закутується ковдрою. Через кілька годин банку дістається, а в рідку масу слід додати спирт (250мл). Скляна ємність знову закупорюється і закутується рушником або будь-який темною тканиною. Вона на 10 днів поміщається в холодильник, де її вміст буде настоюватися. Після закінчення цього часу суміш проціджують, а отримана рідина повертається в холодильник на 2 дні. Через двоє судок настоянку можна вживати.
  2. сіль. У судочек, який можна герметично закрити кришкою, насипається сіль (кухонна), в яку додається жменю часнику, подрібненого і висушеного. Всі компоненти перемішуються, після чого ємність закривається і стоїть так протягом декількох діб. Такий засіб можна задіяти для зниження температури при сильному жарі.
  3. кашка. Кілька зубчиків пряного овоча потрібно подрібнити і вживати в такому вигляді. Застосовувати засіб потрібно для запобігання процесів бродіння і гниття в кишечнику.

Чи можна їсти часник при хронічному і гострому гастриті?

Гастроентерологи не рекомендують своїм пацієнтам застосовувати ці методи при терапії гастритів, так як у них в кілька разів збільшиться ймовірність рецидиву. Також може виникнути блювотний рефлекс, нудота і сильний больовий синдром в шлунку, так як овоч підвищує рівень соляної кислоти, яка згубно впливає на уражену слизову. Особливо небезпечно їсти пряний овоч на голодний шлунок пацієнтам з гастритом, так як він може стати причиною розвитку виразки. Фахівці рекомендують використовувати часник при гастриті тоді, коли патологія перейде в стан стійкої ремісії, і то, у вигляді приправи для страв.

Часник при загостреному гастриті з підвищеною кислотністю категорично заборонений. Це пов’язано з тим, що проникаючи в шлунок, пряний овоч буде обпалювати стінки слизової і провокувати печію. Якщо у пацієнта знижений рівень кислоти, то йому можна зрідка їсти в дуже невеликій кількості часник. При цьому варто відразу припинити його вживання, якщо з’явиться здуття живота.

Протипоказання

Незважаючи на корисні властивості часнику, його протипоказано вживати в їжу і в вигляді цілющих засобів людям, які мають такі патології:

  • гастрити (в стадії загострення);
  • ерозивні ураження органів шлунково-кишкового тракту;
  • виразкова патологія 12-ти палої кишки і шлунка;
  • захворювання серця, наприклад аритмія (після вживання навіть одного зубчики посилюється серцебиття);
  • хронічні патології підшлункової залози, нирок і печінки.

Такі протипоказання обумовлені тим, що присутні в овочі компоненти можуть виступати для слизових в якості подразників, і спровокувати такі ускладнення:

  • порушення процесів дефекації (частіше з’являється запор);
  • з’являється печія і смердюча відрижка;
  • виникає різкий больовий синдром.