Болить живіт і температура 38 у дорослого – що це і як лікувати

Про проблеми з шлунково-кишковим трактом свідчать багато симптомів, в тому числі нудота, біль в шлунку і температура. Точне визначення патології можливо після проведення необхідних досліджень і аналізів, попередня діагностика спирається на супроводжуючі ознаки. При наявності гастриту біль і нудота можуть супроводжуватися блювотою і неприйняттям їжі. Інфекції властиво розлад шлунку, підвищення температури при цьому спостерігається не в усіх випадках. Болить живіт, і температура різко зростає, спостерігається сильна нудота, подальша блювота – мова може йти про харчової токсикоінфекції.

Причини розвитку харчової токсикоінфекції, ознаки

харчові токсикоінфекції називають групу гострих патологій, що мають інфекційний характер, розвиваються через вживання продуктів, заражених шкідливими мікроорганізмами, токсинами. Токсикоінфекції можуть викликати такі бактерії:

  • сальмонели;
  • стафілокок, ентерокок та стрептокок;
  • протей;
  • паличка кишкова;
  • клостридії та шигели, інші.

При цьому шлунок страждає не тільки через загальної інтоксикації токсинами, накопиченими в продуктах. Негативно впливає і розпад мікроорганізмів-збудників патології.

Розвиток токсикоінфекції стрімко, при загальному нездужанні болить шлунок і нудить, і температура підвищується до значних відміток. Виникає блювота, потім до неї може приєднуватися діарея. У постраждалих розвивається спрага, мова при цьому сухий, покритий сірим нальотом. Буденне явище – температура 38 у дорослого пацієнта, при цьому зростати вона може і до 390С. При тому, що промацує живіт болючий, чується бурчання, розміри печінки, селезінки не змінені.

Захворювання може тривати від 2 до 5 днів, іноді сильна інтоксикація провокує протікання захворювання у вигляді гострого гастроентериту. Температура при цьому падає до 35-35,50С. спостерігається:

  • сильне зневоднення;
  • слабкість серцево-судинної системи;
  • проблема з диханням;
  • синюшна забарвлення шкірного покриву;
  • відсутність сечовиділення;
  • знижений тургор шкіри, запалі очі;
  • високий рівень лейкоцитів, еритроцитів, гемоглобіну.

Як допомогти хворому при виникненні патології

Харчову токсикоінфекцію слід диференціювати від дизентерії, холери. Долікарська допомога полягає в промиванні шлунка, для чого необхідно вживання пацієнтам і підвищеного обсягу – від шести до десяти і більше склянок – слабкого содового розчину. Для цього в одному літрі теплої води розводять дві чайні ложки соди. Можна використовувати неміцний розчин марганцівки. Після пиття штучно викликають рясну блювоту. Процес повторюють до очищення промивної рідини. Зразок блювоти відбирають для проведення бактеріологічного аналізу.

Закінчивши промивання, можна дати пацієнту міцний чай, додавши в нього цукор, кордіамін в кількості 25 крапель, таблетку кофеїну. Якщо після проведення необхідних заходів зберігається інтоксикація, ознаки серцево-судинних проблем, триває блювота, пронос необхідна госпіталізація.

Основне лікування після проведення долікарських процедур – заповнення втраченої при діареї і блювоті рідини, для чого необхідно відпаювання пацієнта водою, чаєм, Регідратаційна розчинами. У важкому стані призначають внутрішньовенне введення заповнюють рідину сумішей. Подальша терапія передбачає:

  • введення лікувальної дієти;
  • використання ферментних препаратів;
  • призначення пробіотиків.

Профілактика харчової токсикоінфекції передбачає попередження зараження продуктів бактеріями, для чого необхідно виконання правил особистої гігієни та дотримання правил при зберіганні харчових продуктів, їх перевезення та приготуванні.