Бобові при цукровому діабеті 1 і 2 типу: квасоля, горох і арахіс

СД це хвороба, яка розвивається в результаті збою метаболізму в організмі людини. Дуже багато людей на сьогоднішній день страждають цим захворюванням. Причиною виникнення порушень служать не тільки генетичні фактори, але і характер харчування людини, його стійкість до стресів і багато іншого.

Перш за все, слід уважно розібратися в питанні харчування людини, що страждає на ЦД. Раціон харчування хворої людини повинен обов’язково включати в себе бобові культури. Такі продукти, як горох, квасоля, сочевиця, соя, позитивно впливають на процес обміну глюкози (надають інсуліноподібний ефект). При діабеті 2 типу бобові допомагають зберігати індекс глікемії на постійному нижчому рівні, що впливає на прогноз розвитку хвороби і попереджає виникнення ускладнень з боку судин і серця.

Вплив квасолі на рівень глікемії

Науково доведений той факт, що квасоля при цукровому діабеті 2 типу можна використовувати в приготуванні їжі без будь-яких побоювань. Даний продукт надає тонізуючий ефект на весь організм людини і нормалізує рівень цукру в крові, що дуже важливо. До складу плодів входять найрізноманітніші корисні речовини, завдяки яким вони і забезпечують такі ефекти:

  • Впливає на зорову функцію, покращуючи її (вітаміни А і Е);
  • Знижує ризик розвитку хвороб серця і судин (антиоксиданти);
  • Відновлює структуру нервових волокон (вітаміни групи В);
  • Усуває набряки (сечогінний ефект);
  • Зміцнює кісткові структури організму;
  • Підвищує імунітет;
  • Знижує показник глюкози в крові людини завдяки складеному речовини – аргініну.

Біла квасоля при цукровому діабеті 2 типу використовується досить часто, так як крім всіх вищеназваних властивостей ще здатна надавати антибактеріальний ефект і покращувати регенерацію пошкоджених тканин.

Червона квасоля має свою особливість – покращує процеси обміну в організмі, прискорює виведення токсичних речовин з крові, а також покращує процес травлення в шлунку і кишечнику, сприяє активації роботи підшлункової залози.

Стручкова квасоля не менш важлива для діабетика, так як саме стручки (відвар) надають значний гіпоглікемічний ефект. Стручкова квасоля, як і інші види продукту, включають в свій склад велику кількість білкових елементів (амінокислот), які можуть замінити м’ясні продукти і служити вихідним матеріалом для синтезу гормонів.

Чи можна їсти арахіс при СД?

Горіх земляний або арахіс при цукровому діабеті 2 типу вживати в їжу дозволено, так як до складу плодів входять переважно жири та білкові речовини. Величезну роль для поліпшення метаболічних процесів грають поліфеноли (антиоксиданти), які сприяють нормалізації ваги пацієнта, тим самим знижуючи ризик розвитку хвороб серця і судин. Підтримує судини в тонусі арахіс за рахунок наявності в своєму складі елементів магнію.

Арахіс рекомендують вживати діабетикам в сирому і смаженому вигляді, проте слід пам’ятати, що надмірна захопленість цим продуктом може призвести до алергічних реакцій, порушення моторики товстого кишечника (запорів).

Як впливає горох на рівень цукру в крові?

Горох не тільки підтримує нормальний рівень глікемії пацієнта, але і покращує процес перетравлення їжі, усуває запори. Горох при цукровому діабеті 2 типу, як при типі 1, можна вживати у вареному або сирому вигляді. Бобові даного виду знижують швидкість всмоктування глюкози в кишечнику, ніж «утримують» показник глікемії на одному рівні (в межах норми).

Горох також запобігає і сповільнює появу, ріст злоякісних новоутворень, підтримує рівень ліпідів крові в нормі, що важливо для стану системи серця і судин.

За даними статистичних досліджень люди, які дотримуються «бобової» дієти, менш схильні до формування вторинних патологій.

Висновок: людям, що страждають на цукровий діабет рекомендовано включати в свій раціон страви з бобових продуктів! Вони допомагають тримати організм в тонусі і запобігають розвитку патологічних ускладнень.